Jaa

Asuntomarkkinoiden kahtiajako jatkuu

Helsingin ydinkeskustassa (Helsinki 1) asuntojen hinnat nousivat 3,1 % vuonna 2016 ja Helsinki 2 -alueella jopa enemmän, 3,5 %, mutta kasvuvauhti laantuu, kun siirrytään kauemmas keskustasta. Muun Suomen kasvukeskuksissa seurataan pääosin pääkaupungin trendiä.
Asuntohintojen kaksijakoinen kehitys jatkui vuonna 2016. Vuoden viimeisellä neljänneksellä asuntojen hinnat nousivat Suomessa keskimäärin 1,2 % edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,6 %, ja muualla Suomessa ne laskivat 0,1 %.

Asuntojen hintakehitystä lähemmin tarkastellessa huomaa, että ydinkeskustan muita alueita nopeammin nousevien hintojen trendi jatkuu. Helsinki 1:ssä asuntojen hinnat nousivat 3,1 % vuonna 2016 ja Helsinki 2:ssa jopa enemmän, 3,5 %, mutta kauempana keskustasta hinnannousu hidastuu, joten Helsinki 3:ssa nähtiin 2,7 %:n, Helsinki 4:ssä 1,5 %:n, Espoo-Kauniaisissa 1,1 %:n ja Vantaalla 1 %:n nousu.

Muun Suomen kasvukeskuksissa seurataan pääosin pääkaupungin trendiä. Turun ydinkeskustassa asuntojen hinnat nousivat 2,7 %, mutta muualla Turussa kehitys on ollut maltillisempaa. Vastaava kehitys näkyy myös Tampereella, jossa keskustan hinnat nousivat 2,4 %, mutta muualla kaupungissa hintojen kehitys on ollut hyvin lähellä nollaa.  Oulussa ei ole nähtävissä keskustan ja muun kaupungin välistä jakoa, ja hinnat ovat nousseet noin 1 %. Vaasassa asuntojen hinnat sen sijaan laskivat vuonna 2016.

Asuntohinnat

Indeksi, 2005=100. Lähteet: Aktia ja Macrobond
Jaa