Jaa

Italiareaktio ylimitoitettu, mutta heilunta jatkuu

Avainsanat: #korot #valuutta #italia
Teemat: Eurooppa
Lotta Kotioja Salkunhoitaja
Mielestämme nyt tapahtunut liike markkinahinnoittelussa on ylimitoitettu. Odotamme kuitenkin, että voimakkaat markkinaliikkeet ja heilunta jatkuvat, kunnes poliittiseen tilanteeseen ja ennen kaikkea poliittisiin linjoihin saadaan selvyyttä ja varmuutta.

Italian 10-vuotisen valtiovelkakirjan lainakoron ero Saksaan

% Lähteet: Aktia ja Macrobond
Italiassa pidettiin yleisvaalit maaliskuun alussa. Kuukausien pattitilanteen jälkeen vaalien voittajat oikeistopopulistinen Pohjoinen liitto, La Lega ja vasemmistopopulistinen Viiden tähden liike pääsivät yhteisymmärrykseen hallituksen muodostamisesta. Pääministeriksi ehdolle löytyi kompromissikandidaatti oikeustieteen professori Giuseppe Conti. Puolueiden yhteisen hallitusohjelman toteuttaminen tarkoittaisi julkisten menojen selvää kasvamista. Sijoittajat heräsivät tilanteeseen ja tästä alkoi riskipreemioiden leviäminen ja turbulenssi euroalueen valtionlainamarkkinoilla, joka levisi vähitellen myös yrityslaina- ja osakemarkkinoille. Markkinoilla nähtiin viime viikolla ns. risk-off liike: Saksan korot laskivat ja toisaalta riskipreemiot leventyivät ja heiluivat voimakkaasti kautta linjan – Italian lisäksi erityisesti muissa ns. periferiamaissa Espanjassa ja Portugalissa. Euro heikkeni suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Giuseppe Conti ehdotti uuden hallituksen valtionvarainministeriksi eurokriittistä ekonomistia Paolo Savonaa, mutta presidentti Mattarella kieltäytyi hyväksymästä häntä sunnuntaina 27.5.2018. Conti vetäytyi tämän seurauksena hallitustunnustelijan tehtävästään. Tämän jälkeen Mattarella kutsui pääministeriehdokkaaksi IMF:n entisen virkamiehen Carlo Cottarellin kokoamaan tilapäistä virkamieshallitusta. Tilanteesta on seurannut poliittinen kriisi. Italiassa suunnataan uusiin yleisvaaleihin joko tulevana syksynä tai ensi vuonna riippuen siitä, saako Cottarellin hallitus parlamentin molempien kamareiden hyväksynnän.

Sijoitusmarkkinoiden reaktio Italian tilanteeseen on ollut raju ja laaja. Euroalueen valtionlainamarkkinoilla on nähty maanantaina ja erityisesti eilen tiistaina luottoriskipreemioiden huomattavaa leventymistä ja suurta päivänsisäistä heiluntaa. Italian 10v. lainan luottoriskipreemio Saksaa vastaan oli korkeimmillaan yli 0,80 %-yksikköä leveämmällä (10v korko 0,70 %-yksikköä korkeammalla) ja päätti päivän noin 0,60 %-yksikköä leveämmällä tasolla (10v korko 0,40 %-yksikköä korkeammalla). 10v. joukkolainan korko oli päivän päätteeksi 3,10 % (vrt. huhtikuun matalimmilla tasoilla 1,7 %). Italian lyhyiden joukkolainojen korot ovat nousseet pitkiä korkoja voimakkaammin ja korkokäyrä tasaantui voimakkaasti lyhyen pään leventyessä. Italian 2v. joukkolainan korko nousi eilen tiistaina 2,70 % tasolle sen ollessa vielä maanantaina päivän päätteeksi 0,90 %. Saksan korkotasot laskivat – 10v. joukkolainan korko kävi eilen hetkellisesti alle 0,20 % tasolla ja päätti päivän 0,26 % tasolla.

Odotamme, että Italiassa pidetään uudet vaalit jo tulevana syksynä – emme usko Cottarellin hallituksen saavan parlamentissa luottamusta. On myös olemassa pienenpieni mahdollisuus sille että Italiaan löydettäisiin kompromissihallitus, jolloin uudet vaalit vältettäisiin.  Markkinat reagoivat nyt herkästi kaikkeen Italiaan ja euroalueeseen liittyvään ja hetkelliset markkinaliikkeet ovat suuria. Sijoittajien huolena on pidentynyt poliittinen epävarmuus, Italian populististen puolueiden kannatuksen nousu, euroskeptisyyden nousu vaalien teemaksi ja tilanteen vaikutukset laajemmin euroalueella. Toisaalta sekä La Lega että Viiden tähden liike eivät ohjelmissaan suoranaisesti aja eroa euroalueesta. Markkinat vaikuttelevat kuitenkin hinnoittelevan euroeron mahdollisuutta ja suurten liikkeiden taustalla voidaan nähdä myös sijoittajien ns. automaattista stop-loss myyntiä sekä spekulatiivisten sijoittajien toimintaa.
Jaa