Jaa

Easy come easy go


Easy come easy go – mikä laulaen tulee, se viheltäen menee, sanotaan.

Rahaa tulee ja menee. Haluamme koko ajan enemmän, ja heti paikalla. Mutta velka ei sitten ikävä kyllä olekaan easy come easy go. Velan ottaminen käy nopeasti, mutta sen takaisin maksamien vie useimmiten pitkään.

Finanssiala ry:n tuoreen tutkimuksen mukaan 52 prosentilla suomalaisista on lainaa jossain muodossa. Jonkin tyyppistä kulutuslainaa on 25 prosentilla. Toistaiseksi suurimmalla osalla meistä on vain yksi kulutusluotto kerrallaan.  Ja kulutusluotot ovat edelleen useimmiten pankkilainoja.

Samaan aikaan Suomen Pankki raportoi kulutusluottojen suosion kasvusta. Maaliskuussa kulutusluotot kasvoivat jopa 13,7 %, kun kasvuvauhti vuotta aiemmin oli 7,1 %. Kasvun taustalla ovat luottojen edullisuus ja aikaisempaa pidemmät maksuajat. Vakuudettomien kulutusluottojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on tällä hetkellä yli 12 vuotta.

Talouden realiteetit ovat muuttuneet nopeasti viimeksi kuluneina vuosikymmeninä, ja erilaisia vaihtoehtoja ostosten rahoittamiseen on valtavasti. Toimivat luottomarkkinat on hyvä asia. Ne luovat mahdollisuuksia mutta kasvattavat samalla riskiä niiden osalta, jotka eivät ole riittävästi perillä luottojen ominaisuuksista.

Monet tapaamani nuoret ovat kertoneet vaikeuksiin joutuneista kavereistaan tai omista velkaongelmistaan. Osamaksuohjelmia ja velkarahoitusta tarjotaan joka puolella, niin verkossa kuin tavallisissa kaupoissa. Sitä voi helposti innostua liikaa.  Tarjonta luo usein kysyntää. Nuoret ovat huolissaan, ja meidän tulee ottaa heidän huolensa vakavasti.

Talousasioista vähemmän tietävät voivat ajattelematta asiaa sen enempää kerryttää itselleen raskaan velkataakan. Jos sohvan, television ja tietokoneen ostaa osamaksulla, kuukausierät kasvavat helposti suuriksi.

Luottomarkkinat ovat muuttumassa nopeasti, ja kulutusluottoja tarjoavat perinteisten pankkien lisäksi monet muut tahot, vaikka suurin osa kulutusluottokannasta onkin edelleen pankeilla. Taloudellisesti tiukimmilla olevat tai heikoimmin lainojen todelliseen hintaan perehtyneet turvautuvat usein kalliisiin ratkaisuihin. Pikalainat, joiden todellinen vuosikorko voi olla erittäin korkea, ovat todellisuutta tämän päivän Suomessa.

Vaikka useimmilla meistä on kohtuullinen velkamäärä ja pystymme hoitamaan takaisinmaksun, monet ajautuvat velkakierteeseen, ja silloin voi olla vaikea pyytää apua, koska kontrollin menettäminen talousasioissa tuntuu häpeälliseltä. Jopa 13 prosentilla 25–30-vuotiaista oli maksuhäiriöitä vuonna 2016.

Nuorilla miehillä (20–24 v.) on enemmän maksuhäiriöitä kuin samanikäisillä naisilla. Se selittynee sillä, että nuorten miesten osuus niistä, jotka eivät opiskele eivätkä ole töissä, on 21 %, kun vastaava luku nuorten naisten osalta on 15 %. Luottovaikeudet ovat omiaan syventämään syrjäytymisvaarassa olevien tai jo syrjäytyneiden nuorten ulkopuolisuuden ja toivottomuuden tunnetta entisestään.

 
Kolumni on alunperin julkaistu HBL:ssä.
Jaa